Różowe słońce: gujawa

Gdy mieszkałam przez krótki czas w centrum Hawany, mój przemiły gospodarz codziennie rano raczył mnie talerzem tego, co na Kubie najlepsze: boskich, dojrzałych, pachnących słońcem owoców. Wyspiarze korzystają z dobrodziejstw klimatu bez ograniczeń – w sklepach wciąż jest niewiele, ale za to uliczne stoiska i wózki uginają się pod ciężarem gigantycznych ananasów, awokado i papai. Między nimi nieco mniej spektakularnie piętrzą się owoce, które przypominają na pierwszy rzut oka żółte lub zielone jabłka: oto gujawy, moje ostatnie odkrycie i wielka miłość.

Madera – Monstera

Madera wystaje sobie spokojnie i dumnie z fal Oceanu Atlantyckiego, rokrocznie przyciągając rzesze ciekawskich. Można tu zjechać na sankach w środku lata, można napić się słodkiego wina. Ale przede wszystkim Madera owocami stoi. I to jakimi!

Dieta antyrak, czyli jak się odżywiać, aby zminimalizować ryzyko

Rola diety w profilaktyce przeciwnowotworowej ma bardzo duże znaczenie. W pokarmach, które spożywamy mogą znajdować się związki nasilające karcynogeneze bądź działające ochronnie. Uważa się, że ponad 70% zachorowań jest związanych z niehigienicznym trybem życia, a więc m.in. ze złą dietą, brakiem ruchu czy paleniem tytoniu.

Zimowe jedzenie – czy naprawę w zimie potrzebujemy więcej?

Często jesienno-zimowy apetyt tłumaczymy sobie faktem, iż nasz organizm zbiera zapasy na zimę i potrzebuje więcej… Czy aby na pewno jest to prawda? A może to tylko nasza wymówka, dzięki której przez przeszkód zabieramy się do łasuchowania?

Sklepiki szkolne – przyszedł czas na zdrowe kanapki i koktajle

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26.08.2015 dotyczące produktów spożywczych dopuszczonych do sprzedaży w sklepikach szkolnych, wymusiło wiele zmian w asortymencie sprzedawanym dzieciom w szkołach.