Święta Wielkanocne – zadbajmy o więcej zdrowia!

Niebawem Wielkanoc, niby tylko dwa dni spotkań rodzinnych i świętowania. Lecz z góry wiadomo – mama przygotuje barszcz z kiełbasą, ciocia Ela upiecze swój swojski pasztet. Na stole nie zabraknie też mazurków, bab wielkanocnych i innych smakołyków, które są kaloryczne i sprawiają, że po dwóch dniach, mamy 2 kg więcej tu i tam… A gdyby w tym roku wprowadzić więcej zdrowia w nasze potrawy?

7 pytań na temat odżywiania, które powinni zadać sobie rodzice dzieci szkolnych

Zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży gwarantuje ich prawidłowych rozwój psychofizyczny, zdolności do koncentracji, możliwości poznawcze. Większość rodziców zdaje sobie sprawę z wagi racjonalnego odżywiania. Jednakże czy w codziennych wyborach, przekłada się to również na praktykę? Warto to sprawdzić.

Antybiotyk z Antypodów

Na małej wyspie Eueiki w archipelagu Tonga najprzyjemniejsze są poranki. Wszyscy śpią, a ja boso wychodzę przed mój palmowy domek, przeciągając się w pierwszych promieniach bladego słońca. Jest odpływ; białe kraby uwijają się na plaży. Wielkie liście palm i chlebowców rzucają długie cienie. Tuż obok mnie rośnie noni: drzewko o dziwacznych owocach: niewielkich, biało-żółtych lub zielonych, miękkich, pokrytych „jaszczurzą” skórką.

Enoki. Zimowe fajerwerki

Odkryłam je w Londynie, gdy zamówiłam witariańskie sushi w jednej z nieprawdopodobnych knajpek w Notting Hill. Bliżej poznałam i pokochałam – w Sydney, stolicy kulinarnej południowej półkuli, gdzie prawie połowę mieszkańców stanowią Azjaci.

Jak ozdrowić dania z makaronem?

Makaron lubi sos – ten fakt każdy z nas potwierdzi. Czy pomidorowy, carbonara czy aglio olio. Wszystko świetnie pasuje… Jedyny szkopuł, że w takim daniu brakuje warzyw. Dlatego też dla wielbicieli dań z kluchami, jest rozwiązanie. Sosy pesto, które możemy przygotować z wielu warzyw – oto recepta na zdrowe danie z makaronem. Trochę historii