Kokos

Pamiętam, gdy skosztowałam jej pierwszy raz. Było to w Mombasie, na kenijskim wybrzeżu, żar lał się z nieba, a pot z czoła. Chłopak kilkoma wprawnymi ruchami maczety otworzył ogromny, zielony orzech kokosowy, wsunął w otwór słomkę i podał mi do picia. Zaskoczył mnie kwaskowaty, niebywale odświeżający i ożywczy smak chłodnej wody kokosowej.

Zielone warzywa na ratunek w odchudzaniu!

Wiosną wiele osób zaczyna się odchudzać. Często brakuje nam pomysłów kulinarnych na ożywienie swojego menu. Z pomocą mogą przyjść zielone warzywa, które możemy wykorzystać w wielu potrawach.

Odchudzanie na wiosnę. Krótki przewodnik zanim zaczniemy się odchudzać

W przyrodzie wiosna powoli budzi się do życia, a my często o tej porze roku budzimy się o kilka kilogramów ciężsi. Jest to najczęściej efekt zimowego bezruchu, a także złych nawyków żywieniowych. Przychodzą wówczas myśli: „Trzeba się pozbyć tego nadmiaru z bioder, pośladków, a oponka na brzuchu jest nie do przyjęcia.” Pamiętajmy jednak o rozsądku. Niech pragnienie idealnej sylwetki nie wpłynie na podjęcie nierozsądnych decyzji. Odchudzanie należy przeprowadzać z głową, rozsądnie i powoli. Jaki plan będzie najlepszy?

Na detoxie – czego można się spodziewać?

Detox może przebiegać bardzo różnie i jest to najczęściej związane z tym jak bardzo zmienił się styl odżywiania wprowadzając nową dietę. W przypadku zmiany stylu żywienia o 180 stopni można doświadczyć mocniejszych skutków ubocznych detoxu. Natomiast dla osób odżywiających się cały rok w rozsądny sposób – detox nie będzie żadnym problemem.

Christophine, chayote, a może quiskil? Obieżyświat na talerzu

Nawet, gdy wydaje mi się, że poznałam już wszystko, nagle wraz z promem przypływa dostawa czegoś zupełnie nowego, wcześniej niewidzianego, od razu budzącego we mnie kulinarno-medyczne emocje. Tak właśnie było z christophiną, choć jak się okazało później, znałyśmy się już wcześniej – lądowała w moich zupach i wegetariańskich curry w Gwatemali.