Słodkie życie - część 3

Już od urodzenia potrafimy rozpoznawać słodki smak i chętnie sięgamy po produkty będące źródłem cukru – m.in. mleko matki, które zawiera około 7% laktozy. Do tego wykazujemy wrodzoną awersję do gorzkiego smaku. Nic więc dziwnego, że czasem możemy spożywać cukier w nadmiarze.

Słodkie życie - część 2

Cukier jest niezbędny dla naszego organizmu, odżywia mózg, mięśnie i nerki, dlatego nie powinno go zabraknąć w naszej diecie. Warto jednak sięgać po źródła węglowodanów złożonych (głownie produkty zbożowe pełnoziarniste i warzywa), a unikać lub zmniejszyć ilość cukrów prostych (cukier stołowy, produkty zbożowe z mąki oczyszczonej), zwłaszcza gdy borykamy się z nadwagą, otyłością, cukrzycą bądź innymi chorobami zależnymi od diety.

Słodkie życie - część 1

Sztuczne substancje słodzące, potocznie zwane słodzikami, powstały z myślą o osobach borykających się z nadwagą i otyłością, a także w odpowiedzi na zwiększający się odsetek zachorowań na cukrzycę oraz w profilaktyce próchnicy zębów.

Bieganie zimą - przydatne zasady

To, że za oknem pada śnieg nie powinno biegacza ani biegaczki zatrzymać w domu. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach i bieganie zimą będzie przyjemnością!

Dieta w ciąży

Na jakie składniki diety należy zwrócić największą uwagę będąc w ciąży?