Eat the world! Na tropie superfood

Nie spotkałam jeszcze osoby, która nie lubi czekolady. Kochamy ją w każdej postaci, w płynie, w tabliczkach… czekolada ma szereg zalet, dzięki którym służy naszemu zdrowiu, jednocześnie będąc dużym dlań zagrożeniem...

Rambutan

Tęsknota za polską złotą jesienią sprawiła, że wybrałam się w poszukiwaniu jej namiastki na lokalny meksykański targ warzywny. Zachciało mi się śliwek, bakłażanów i krwistosoczystych pomidorów; włoskich orzechów i chrupiących jabłek.

Napój urodzonych biegaczy

„…Kubek wypełniała lepka maź, która wyglądała jak gęsty ryż z mlekiem, tyle że bez ryżu, i która bulgotała bąblami w czarne ciapki – mógłbym przysiąc, że były to wykluwające się żaby”, wspomina Chris McDougall w swej kultowej już opowieści o urodzonych biegaczach - Indianach Tarahumara. To dzięki nim świat poznał nasiona chia – poznał i pokochał za niesamowite właściwości zdrowotne, które mieszczą się w tych maleńkich, przypominających żwir czarnych ziarenkach.

Fenkuł i jego pięć przemian

Po raz pierwszy zjadałam go wiele lat temu na Sardynii, nie przewidując nawet, że to warzywo czeka tak oszałamiająca kariera na talerzach Polaków. Wcześniej kojarzył mi się tylko z mdłymi herbatkami dla niemowląt; dziś wielbię go i używam jak najczęściej w swojej kuchni. Fenkuł, lub inaczej koper włoski, bo to on przykuł moją uwagę w jednej z typowych nadmorskich tratorii, przyrządzony został wówczas na sposób regionalny i tradycyjny, o którym nieco później. Na początek przyjrzyjmy się tej bulwiastej roślinie pod kątem jej zdrowotnych korzyści – a tych, jak się okazuje, jest niezliczona ilość.

Nopal, sekret meksykańskich zaułków

Meksyk to kulinarne królestwo. Nie sposób oprzeć się wrażeniu, że to ogromne miasto pozostaje w nieprzerwanym stanie wiecznej fiesty; dniem i nocą dymią uliczne piece, skwierczy mięso, pachną oszałamiająco przyprawy, góry warzyw i owoców piętrzą się na każdym rogu, a krępi sprzedawcy sprawnymi ruchami wyciskają z nich życiodajne soki.