Tłuszcze w naszej diecie

Tłuszcz zaraz po węglowodanach i białku należy do podstawowych składników pokarmowych. Nie można jednoznacznie stwierdzić, że tłuszcz jest niekorzystny dla naszego zdrowia. Jednak według najnowszych, poważnych badań, najbardziej korzystną dietą dla naszego organizmu jest niskotłuszczowa dieta z przewagą produktów roślinnych. Tłuszcze w diecie można podzielić na roślinne i zwierzęce. Ich skład zasadniczo różni się i na tej podstawie można stwierdzić czy są dla nas korzystne czy też nie. Tłuszcze znajdujące się w naszym pożywieniu składają się w głównej mierze z triglicerydów i kwasów tłuszczowych.

Dietetyczne triki, które musisz poznać!

Nadwaga, a w konsekwencji otyłość to nie tylko problem estetyczny, ale również zdrowotny. Otyłość jest bowiem chorobą. Obecnie mówi się już o epidemii otyłości na świecie, ale i w Polsce coraz młodsze osoby mają problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Jest to głównie spowodowane błędami żywieniowymi oraz niską aktywnością fizyczną.

Czy istnieją produkty, które pomogą nam skutecznie schudnąć?

Zarówno osoby, które „od zawsze” zmagają się z nadmiarem kilogramów, jak Ci, którzy walkę rozpoczęli niedawno, szukają skutecznych sposobów na schudnięcie. Często wydaje się nam, że zastosowanie tygodniowej diety lub zastosowanie suplementu rozwiąże problem.

Zjedz śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia – to stwierdzenie znane chyba każdemu. Zapewne zastanawia Was, dlaczego poranny posiłek jest tak istotny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu oraz jak powinniśmy go komponować? Na te i inne pytania postaram się odpowiedzieć w niniejszym artykule.

Polubić zieloną herbatę

Zielona herbata jest coraz częściej wybieranym przez nas napojem. Od wieków jest również traktowana jako napój leczniczy. Warto wiedzieć, jakie ma właściwości zdrowotne i czym różni się od zwykłej, czarnej herbaty? Otóż zielona herbata jest uzyskiwana ze świeżych liści, które poddawane są procesom parzenia, walcowania i suszenia w wysokich temperaturach. Herbatę czarną natomiast uzyskuje się z uschniętych liści, które dopiero potem są walcowane i suszone.