Kombucha

Brzmi tajemniczo. Czy mieliście kiedyś okazję spróbować tego napoju? Jeśli gdzieś w podróży, w niebanalnej knajpie lub na przystanku Woodstock ktoś poczęstuje was tym napojem, nie wahajcie się zastąpić nim kolejnego piwa. Kombucha jest substancją niezwykle ciekawą, ma nietypowy rodowód, fantastyczny wpływ na organizm i na dodatek nieźle smakuje.

Mangostan

Pośród mnogości kolorowych tropikalnych owoców na południowoamerykańskich targowiskach łatwo przeoczyć niepozorną, ciemnofioletową kulkę mangostanu. Owoc to niezwykły zarówno pod względem swego wyglądu, jak i właściwości oraz smaku, za sprawą którego mangostan zasłużył sobie na miano najsmaczniejszego owocu świata – niektórzy przyrównują go do gruszki, inni do ananasa.

Cholesterol – fakty i mity

Wiele słyszy się o dobrym i złym cholesterolu, że jajka mają go dużo, ale wg najnowszych badań niekoniecznie trzeba ich unikać. Jest wiele mitów dotyczących cholesterolu, ale jedno jest pewne - coraz więcej osób ma zwiększony poziom tego składnika we krwi. Warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań i poznać podstawowe fakty dotyczące cholesterolu we krwi oraz tego występującego naszej diecie.

Zapomniane warzywa cz. 1

Topinambur – zwany słonecznikiem bulwiastym, gatunek rośliny z rodziny astrowatych pochodzący z Ameryki Północnej. Rozpowszechniony jako roślina jadalna, pastewna i ozdobna...

Zapomniane warzywa cz. 2

Brukiew lub karpiel – roślina należąca do rodziny kapustowatych. Nie rośnie dziko, musi być uprawiana. Jest warzywem korzeniowym, powstałym w wyniku połączenia ze sobą kapusty liściowej i rzepy...