Loroco

Wędrówki przez gwarny, brudny i kolorowy targ w stolicy Salwadoru to zawsze lekcje przyrody, kuchni i życia. Tradycyjnie ubrane kobiety wykrzykują nieznane mi hiszpańsko- lub aztecko brzmiące nazwy dóbr rozłożonych przed nimi w skrzynkach lub wprost na ziemi: oszałamiająco pachnące zioła, lecznicze i przyprawowe rośliny, bulwy, owoce, kiście, pędy. Samych odmian bazylii w Ameryce Środkowej rośnie chyba ze dwadzieścia, podobnie jak gatunków słodkiego ziemniaka czy juki, liściastego buraka czy orzechów

Dietetyczne pułapki

W ostatnim okresie tematyka diet to jedne z najpowszechniejszych haseł wyszukiwanych w Internecie, a książki o odchudzaniu i oczyszczaniu to światowe bestsellery. Ludzie od zawsze szukają różnych metod, aby być pięknym, zdrowym, szczupłym i wiecznie młodym. Najlepiej, aby efekt ten uzyskiwać bez specjalnego trudu poprzez np. przyjmowanie suplementów diety, uczęszczanie na masaże mające na celu rozbijanie tkanki tłuszczowej czy chociażby poprzez stosowanie krótkich, dających szybko efekty diet odchudzających. Tych „prostych” rozwiązań jest dużo i są bardzo kuszące…

Cała prawda o glutenie

W ostatnim czasie wiele doniesień sugeruje, że większość z nas, a nawet każdy powinien unikać glutenu, a w szczególności glutenu pochodzącego z pszenicy. Inne głosy ekspertów zaprzeczają i głoszą, że gluten nie szkodzi i można go bezpiecznie spożywać pod warunkiem, że nie mamy do czynienia z pacjentem z celiakią. Gdzie zatem jest prawda i czy my, przeciętni Kowalscy, powinniśmy spożywać gluten czy jednak stosować dietę bezglutenową?

Jak zmienić rozmiar XL na S? Czy jest to możliwe?

Przeciętna Polka chciałaby ważyć o 6 kg mniej niż aktualnie. 95% kobiet w fitness klubach deklaruje chęć schudnięcia i ćwiczy głównie w tym celu. Portale zajmujące się tematyką odchudzania to portale o jednym z największych współczynnikach klikalności. Z drugiej strony – statystyki pokazują nieubłaganie, że społeczeństwo europejskie tyje na potęgę, że nawet dzieci są coraz bardziej okrągłe. Dlaczego tak się dzieje?

Dietetyczne nowinki. Czy im ulegać? Na co zwrócić uwagę...

W świecie nauki co chwile słyszymy o jakiś nowościach, doniesieniach i innych rewelacjach. Podobnie dzieje się w przypadku dietetyki. Raz masło jest najgorsze, a innym razem – margaryna, raz jajko podnosi stężenie cholesterolu we krwi, a innym razem – nie. Jak więc się tu połapać, aby nie zwariować?