Blendujemy czy wyciskamy?

Wyciskać czy blendować? O to jest pytanie? Na czyją korzyść rozstrzygniemy dziś ten spór? Jak w wielu zatarczkach, tak i w tej prawda leży gdzieś po środku… Zarówno blendowanie jak i wyciskanie ma swoje wady i zalety. Najważniejsze jest to, co w danym momencie potrzebuje nasz organizm.

Żniwka po włosku

Trochę bałam się tej wczesnej jesieni z daleka od Polski. No bo jak tu przeżyć jesień bez tych naszych głęboko tkwiących w sercu i głowie rodzimych smaków i aromatów? Na szczęście Sardynia zaskoczyła mnie bogactwem wszelkich dobrodziejstw, których od jesieni wymagam.

Jak wzmocnić odporność… naturalnie?

Wielkimi krokami zbliża się jesień i to jest najlepszy czas, aby zacząć poważnie myśleć o wzmacnianiu odporności tak, aby w czasie jesiennej pluchy nie ciągnąć nosem i nie odwiedzać lekarzy.

Przekąska na zdrowie

To, że regularne spożywanie posiłków jest bardzo ważne w każdej diecie chyba już powszechnie wiadomo. Jednak bardzo często spotykamy się z opinią, że kawa czy herbatnik to też dobra przekąska. Jak jest naprawdę? I jak zrobić, aby ta przekąska dodawała energii niż jej pozbawiała?

O belle melanzane!

O belle melanzane!, chciałoby się zawołać wstępując pomiędzy stoiska sierpniowego włoskiego targowiska. Nie tylko melanzane, oczywiście, bo wokół piętrzy się całe bogactwo innych kolorowych dóbr śródziemnomorskiego słońca i żyznej ziemi – ale właśnie do nich dziś poprowadził mnie nos i podniebienie, zamierzam bowiem zrobić pyszny, bezglutenowy podwieczorek.