Tsampa

Docierają tu tylko karawany jaków. Tu powietrze rozrzedza się, przyprawiając podróżników o bóle głowy; tu życie toczy się w rytm przyrody, zdane na łaskę warunków atmosferycznych. Tu lśniący śnieg miesza się z błotnymi lawinami i to stąd odważni wspinacze ruszają w stronę najwyższej góry świata.

Mikroorganizmy w naszym organizmie

Rola mikroorganizmów w ostatnim czasie została wzięta mocno pod lupę. Naukowcy próbują sprawdzić jak mikrobiota, a więc zespół mikroorganizmów bytujących w ciele człowieka mogą wpływać na nasze zdrowie, a nawet kondycję psychofizyczną.

Koktajle – łyk superfood

Urozmaicenie diety to podstawa prawidłowego żywienia. Im bogatsza paleta kolorów na talerzu tym zdrowiej się odżywiamy. Jakie produkty żywnościowe gwarantują nam największą gamę kolorystyczną? Oczywiście warzywa i owoce. Idealnym sposobem na wprowadzenie do jadłospisu kolorowej żywności w postaci warzyw i owoców to przygotowywanie tzw. smoothie, czyli gęstych koktajli.

Flaszowiec miękkociernisty

W Ameryce Środkowej trwa właśnie sezon na annonę. Na Karaibach owocuje corossol, guanabana i soursop. W Brazylii targi pysznią się graviolą. Pod wszystkimi tymi tajemniczymi imionami kryje się ta sama roślina: annona muricata, po polsku zwana równie wdzięcznie flaszowcem miękkociernistym.

Kokos

Pamiętam, gdy skosztowałam jej pierwszy raz. Było to w Mombasie, na kenijskim wybrzeżu, żar lał się z nieba, a pot z czoła. Chłopak kilkoma wprawnymi ruchami maczety otworzył ogromny, zielony orzech kokosowy, wsunął w otwór słomkę i podał mi do picia. Zaskoczył mnie kwaskowaty, niebywale odświeżający i ożywczy smak chłodnej wody kokosowej.