Imbir

Dodano 2011-10-20, W kategorii: Dietetyk radzi

Imbir to roślina, którą można określić mianem cudu natury. Dzięki swoim nietuzinkowym właściwościom posiada  szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie i kosmetyce.

Coraz częściej stosowany w kuchni

Specyficzny smak kłącza imbiru - korzenny, delikatnie ostry, przy tym cytrynowy, nadaje potrawom smaku z charakterem. Ma bardzo duże zastosowanie przede wszystkim w kuchni egzotycznej – i to zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Kiedy dodamy go do  mięs,  drobiu, sosów, zup i potraw z warzyw nadamy tym potrawom niepowtarzalnego smaku. Imbir może być również składnikiem sosu do sałatek.

Sałatka z mandarynkami

Przepis na sałatkę z mandarynkami

Charakterystyczny  aromat i smak świątecznych  pierników zawdzięczamy przyprawie  piernikowej, w skład której wchodzi właśnie imbir. W jesienne i zimowe dni polecam  wzmocnić odporność rozgrzewając się herbatką z miodem, cytryną i pokrojonym  korzeniem tej rośliny.  Imbir można dodać także do kawy lub wina, będzie wspaniale rozgrzewał. Wybornie smakuje również w połączeniu z kardamonem i cynamonem.

Szerokie zastosowanie w lecznictwie

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów posiada działanie antynowotworowe. Regularnie stosowany w migrenach zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości. W zapaleniu gardła świetnie sprawdza się jako środek odkażający, antybakteryjny.  Korzystnie jest stosować płukanki przygotowane ze szklanki ciepłej wody i 2 łyżeczek sproszkowanego imbiru. Jeśli cierpisz na reumatyzm musisz wiedzieć, że ta niesamowita przyprawa wywiera podobne działanie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne. Zmniejsza ból, sztywność stawów  stan zapalny. W tym celu należy spożywać 3 razy dziennie 5 g świeżego imbiru albo 1/3 łyżeczki sproszkowanego (z płynem lub dodawać do potraw). Imbir ułatwia trawienie. Dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia. Aby uniknąć tych przykrych incydentów warto dodawać go do potraw ciężkostrawnych. W niestrawności do sporządzenia naparu używa się 0,5-1,0g suszonego kłącza (lub 2g- jako przeciwwymiotny). Badacze zapewnaja, że imbir dzięki zawartości gingeroli przeciwdziała chorobie lokomocyjnej i prawdopodobnie działa lepiej niz np. Aviomarin ( nie ma działań ubocznych w przypadku senności). Jest naturalnym środkiem stymulującym, dodającym energii i poprawiającym koncentrację. Wykorzystywany również w schorzeniach kardiologicznych, przy leczeniu cukrzycy. Posiada także działanianie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i wiele innych.

W kosmetyce

Imbir zawarty w kosmetykach ma działanie przeciwzmarszczkowe. Również spożywanie go w świeżej postaci, w niewielkich ilościach ale regularnie dobrze wpływa na wygląd cery. Z kolei olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, gdyż pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu. Zwalcza celulit.  Egzotyczny zapach imbirowy jest wykorzystywany do produkcji perfum.
Jako ciekawostkę dodam, że roślina ta wpływa na ukrwienie narządów płciowych, przez co wzmaga erekcję i wzmacnia percepcję wrażeń seksualnych u obojga płci.

Przy zakupie świeżego imbiru należy zwrócić uwagę, aby miał gładką skórkę. Sucha i pomarszczona  sugeruje utratę świeżości. Kłącze imbiru można przechowywać do trzech tygodni w lodówce.

mgr Agnieszka Łyko
dietetyk, specjalista ds. żywienia

wersja do druku
Producent: Green Factory Holding sp. z o.o. Zdunowo 48, 09-142 Załuski, tel.: 23 661 93 93, e-mail: